Mostarska liska

.

27.12.2013.

MRŠ

Znači nema me na blogu jer jebenih 15 dana se peglam sa nekom curom da izađemo na kafu, i 15 jebenih dana je lomim, ljevo desno ko messi i na kraju kad izađemo kaže mi da ima momka. A ja ono kulturan neću ništa pitat, jer valjda ima toliko malo mozga da ne pristane izaći sa mnom ako je zauzeta, ili da mi odma barem indirektno kaže da znam na čemu sam. Ma bolje pokušat biti peder nego pokušat razumit žene. Mrš.

Mostarska liska

URBANE LEGENDE

ŽIŽA
Prolazi trudnica pored žiže a on joj dobaci: "ako budu vučijaci ostavi mi jedno matere ti"

Mjenjali se dokumenti, žiža predao ličnu kartu i dobio dokument dok ne podigne novu. Zaustavila ga murija i pita gdje ti je lična, on kaže pa predao da izvadim novu brate. Policajac upita gdje ti je stara? Kaže žiža eno je kući gleda seriju.


KONTAKT

POŠALJI MI EMAIL

VASA KISA
Vasa Kisa je autentična ličnost.. u Mostaru i Hercegovini samo su vojne vlasti, poreždžije, policije i grobari znali da je u mostarskim matičnim knjigama zaveden kao Vaso Kisić, rođen 30.12.1898, umro 19.4.1959. godine.
Uoči Prvog svjetskog rata učio je bačvarski zanat u Pešti. Učesnik je i tamošnje Bela Kunove revolucije.
Hapšen je oko stotinu šezdeset puta, a protjerivan iz Mostara sedam puta.
Vasa Kisa se izgovara brzo – pod mostarski. U prvim je riječima koje izgovaraju mostarska djeca; prve šale sa kojima se susreću su Vasine, a i za mnoge druge, koje Mostarac čuje bilo kad u životu, sklon je da vjeruje da su njegove. S koljena na koljeno, prepričavaju ga mladi i stari, siromasi i imućni, neuki i učenjaci, obezvlašteni i vladari, plašljivci i heroji, seljaci i građani – svekoliki Hercegovci.
Slušao sam o njemu još u predškolsko doba. I sad pamtim riječi koje sam gonetao: Riba-ipo, dinar-ipo, koliko je pet-ipo riba? pita Vasa Kisa.
U radnoj knjižici Vase Kisića ubilježen je jedan dan, za dva sata koja je odradio u Rudniku uglja. Od tada, pa do tragičnog kraja (harikiri), bavi se samo svojim poslom – liskalukom.
Liska je provinicijska unitarna imenica, nastala u Mostaru, davno. Neugasiva je u Hercegovini. Liska je veseljak, trehaš, zabavljač, kazivalo, mangup, tvorac dosjetki i sitnih laži, uman čovjek, stanovnik birtija, sokaka i sijela, čaršijski depo informacija, savjest grada, nadničar duhom, dežurni kritičar zla i afirmator dobra. NJegovo je da glasno izgovori ono što čaršija misli – a ona ne smije reći. Liska je da se upravlja po bečkom bontonu, njegovo je i da svaki namjernik ostane u vječitoj ljubavi sa Mostarom, da nejakog zaštiti a jakog zajaše, da zabavlja čaršiju – a da se niko ne naljuti na njega.
Liska je sve to i ništa od svega toga.

Zna se da je Vasa Kisa inteligentan i mudar bio.
Došao on sa magarcem u Sarajevo, i sad sarajlije hoće da ga zajebaju, pita ga jedan. Jeli to mostarski tramvaj? Vasa se zamisli i reče: Jeste, podiže rep, izvolite ući.

MEHO DŽEGER POEZIJA
Evo ljubim te Fatima
I drago mi je to
Jer imaš sise
ko prava kravetina
Ona koju muzu
A ne ona iz Indije
Jer ti nisi sveta
Ti ideš od ruke
do ruke ko štafeta
Vidi gore rime
Meho legendo

Tebi je najvažnije
Jesi li platila
zadnju ratu za ćumur

POSJEĆUJEM

KAFANE I RESTORANE

POSJETIOCI
131695

Powered by Blogger.ba


free counters